Porsche-Museum-Stuggart


The new monochromatic steel structure at Porscheplatz is designed to be a symbolic icon of the “Porsche Idea” presented, in all its complexity, inside. More than three decades after the original Porsche Museum opened in Stuttgart, Germany, the family-owned automaker invested more than $130 million in an all-new facility to present the storied history of the marque. The new museum is designed to welcome more than 200,000 visitors each year. In addition to the 80 historic vehicles on rolling display, the inspiring building houses a workshop for restoration, historical archives and generous conference areas.

Delugan Meissl’s winning architecture features a spectacular “floating” museum supported on several massive pylons. Much more impressive (and imposing) in person, the angular exterior of the museum is finished in monochromatic white, offset by panels of polished stainless steel and glazed glass. Underneath the façade is a sophisticated three-dimensional lattice framework engineered from high-strength steel and reinforced pre-stressed concrete. Together, they bear the weight of the 35,000-ton exhibition hall hovering above. Below ground level, and hidden from view, is the building’s multi-story parking garage. Sitting prominently in the middle of Stuttgart-Zuffenhausen at Porscheplatz, the dramatic architecture is striking in a European city that traces its roots back more than 2,000 years.

Entering the museum, visitors are drawn in as they descend a sloping ramp from the street. The gaping monolith opening is more than 30-feet tall, with embedded illumination in the ground reflected by the polished stainless panels far above. It is impressive, and it sets the tone immediately and rather dramatically. Mirroring the exterior, the interior of the Porsche Museum adopts the same monochromatic appearance. According to the designers, many different types of vehicles, in all shapes, sizes, and colors, would be on display. To avoid unnecessary distraction, a near seamless stark appearance was a necessity. The floors are a crystal with synthetic glass/stone mixture that is impervious to chemical staining, while the walls are finished with a bright white seamless synthetic acrylic polymer material (it looks and feels much like Dupont’s solid surface Corian)

Most of the time i prefer to see the proposed plans and sketches of the idea along side of the finished result, seeing a designers thought and how they portray that is so deep and interesting and sometimes that can get lost in translation of the spectacular finished event. Stripping back all the materials and aestheticism of the design and seeing the proposal i think shows more about the design and its design than its finished product.

Advertisements

About hannahruthkellett

I am currently doing my Masters in interior design, this blog is to reflect and inspire my progress through out my time on the course. View all posts by hannahruthkellett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: