Shenzhen Museum of Contemporary Art, Shenzhen


“Urban Concept
This proposal for MoCA/PE creates a world-class institution which is characterized by both its response to its local environment but also by its formal and structural elegance. The project embraces the concept of the northern part of the Futian Center District as a traditional Chinese courtyard space. In order to bound and intensify the monumental scale of this courtyard, the building massing is designed as a mirror reflection of the L-shaped YAH building massing. This move creates a defining corner for the urban space.

A Garden Plaza is located in the void created by the L-shape, which serves as a meeting point and gateway to the cultural delights offered inside the new building. This Plaza is connected to the Central Library and the YAH via pedestrian crosswalks. The space is defined by a cantilevered roof which encloses the space and offers climate protection. It features a landscaped topography which also serves to define the space while leaving it permeable to the outside urban environment. This space is a lush and tropical atmosphere including public amenities such as gift shops, bookstores, and cafes, allowing museum visitors sanctuary from the stresses of city life.”

Organizational Concept
The design is based on integrating the MoCA and PE programs into a single unified project with a distinct presence in the city. The programs are easily unified due to their similar typology and functional requirements. Unification of the programs also allows for a greater efficiency due to reduction of redundant circulation and public amenity spaces. All of the exhibition space for both programs is located in loft-like spaces in the L-shaped volume. These are open-plan spaces with high clear ceiling heights which can be reconfigured easily as exhibits change. Support spaces for these exhibition spaces, including administrative spaces, the PE Library, and a restaurant, are all located in this part of the building as well.

A crystalline Foyer connects these spaces together via escalators and elevators. This Foyer acts as an environmental buffer between the Garden Plaza outside and the more controlled exhibition spaces, in terms of temperature, humidity, noise, and light levels.


The Garden Plaza is a hub connecting the Foyer to the Landscape as well all of the related public functions such as Cultural Services, Auditoriums, Conference Rooms, VIP Entry, and the underground parking garage. This space is accessible from all sides and will become an urban destination for people just passing by as well as Museum visitors. It is spatially defined on all sides by topography, plantings, furniture, and the Plaza Roof, creating a highly specific and integrated environment. The Plaza Roof, in combination with plant-life and water features, creates a high-performance urban microclimate utilizing natural ventilation and evaporative cooling.

Design Concept
The design of MoCA/PE is based on structural morphologies found in nature, both in terms of their aesthetic and performative characteristics. Specifically, lilypads were examined for their biomathematical logic which includes a network of deep veins underneath their surface which support their wide diameters. Although lilypads float on water, their overall stability is determined by the depth, number, and distribution of these veins. The building structure similarily spreads over architectural surfaces according to force flows, driven by a rule-based system of branching and computational subdivision.

Ultimately, the morphology of veining and structural surface relief begins to contribute to the overall architectural sensibility of the project, beyond the simple solution of engineering problems.

I love the images presented here weather it is rendered imaged combined with model photos, they show a clear image of the projected plan and give a very detailed visionary of the museum. I hope in the future my images can look as well as these.

Advertisements

About hannahruthkellett

I am currently doing my Masters in interior design, this blog is to reflect and inspire my progress through out my time on the course. View all posts by hannahruthkellett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: